onsdag 29 juni 2011

Tutorial: Bokkort

I mars publicerade jag denna tutorialen inne i Scrapdrakens blogg och nu tänkte jag dela med mig av den även här i min egen privata lilla blogg. Ni kanske inte är så många som besöker mig men för er som gör och som själva tycker om att scrappa kanske det kan vara kul att få ta del av hur jag gör mina bokkort :D

Börja med att skära till två (2) stycken cardstockbitar i måtten 12,5x24 cm (i artikeln fortsatt kallad för A-bitar), skär till två (2) stycken cardstockbitar i måtten 14,5x24 cm (i artikeln fortsatt kallad för B-bitar) samt skär till en (1) styck carstockbit i måtten 15x29,4 cm (i artikeln fortsatt kallad för CS).Ta dina A- & B-bitar och biga från ena kortsidan till den andra med 2 cm emellan.Ta din CS och biga enligt bilden nedan.Följande kan du göra om du vill:

Stansa med en bårdstans eller en bårddies på en av kortsidorna på dina A- & B-bitar, samt de två kortsidorna på din CS-bit.Vik ihop A- & B-bitarna så de blir som ett dragspel.Följande kan du göra om du vill:

Distressa alla kanter enligt bild nedan.Nu är det dags att fästa ihop dina "dragspel" så att de bildar en ram. Börja med en A-bit och en B-bit.Limma ihop i botten och toppen.

Nu ska du ha en färdig ram som ser ut som "sidor" när du monterat ihop allt.
Nu är det dags att montera ihop allt. Ramen fäster du på insidan av din CS. Om du har stansat kortsidorna på dina A- & B-bitar, se till att dessa kommer på ovansidan.


Sedan är det bara att dekorera efter eget tycke och smak.


Så här blev mitt kort
Man behöver inte distressa och stansa om man inte vill. Det går lika bra att låta bli, som det här bokkortet nedan
Insidan på kortet. Istället för att ha stansat kanterna på ramen så har jag limmat på en vacker spets.
Sedan kan man använda carstock från Core´Dination istället för vanlig cardstock.


Core´Dination är tvåfärgad - en mörkare färg utanpå en ljusare färg - och framställda för att man ska kunna sandpappra, riva, embossa eller skrapa ytan så att den vackra kärnans färg ska avslöjas.


På kortet här nedan har jag använt mig av just Core´Dination som kortstomme, men vanlig cardstock till ramen. Efter att jag har skrapat på ytan fick jag fram känslan av en gammal läderbok.
Lycka till nu med era bokkort :D/Tootsie

Inga kommentarer: